Szybkie ciasto ze śliwkami

/
0 Comments


Wczoraj ścięła mi się śmietana w sosie, dziś upiekłam zakalec. Mąż kilka dni temu kupił mi nowy mikser - spalił się dziś przy mieszaniu masy na murzynka. Podkreślę, że był to jego pierwszy występ. Jak tak dalej pójdzie to będę musiała zmienić nazwę bloga, bo zaczynam robić sporą konkurencję Chu*owej Pani Domu...

Dziś z miłości do owoców sezonowych - w tym momencie śliwek - zostawiam Was z przepisem na ultraszybkie (nie licząc pieczenia) ciasto.

Czego Ci potrzeba?
  • masło 100 g
  • mąka 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • olej 3 łyżki
  • kakao 4 łyżki
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 1,5 szklanki
  • śliwki 0,5 kg



Jak to zrobić?
1. Do rondelka włóż: masło, olej, kakao, cukier, 1/3 szklanki wody. Rozpuścić, nie gotować, odstawić do wystudzenia.
2. Do masy dodawać stopniowo i mieszać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia.
3. Białka jajek ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie łyżką z wcześniej przygotowaną masą.
4. Tortownicę (średnica 24 cm) natłuszczamy masłem, posypujemy odrobinę mąką. Wykładamy ciasto, układamy na wierzchu śliwki.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min.
6. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem, płatkami migdałowymi, polać czekoladą albo wyłożyć dodatkową porcją śliwek z wierzchu.



Idealne do popołudniowej kawy! Jak Wam się podoba?


You may also like

Brak komentarzy:

DZIĘKUJĘ!

Obsługiwane przez usługę Blogger.