3 sposoby na koktajle

/
0 Comments

Od kilku miesięcy staramy się z Mężem zmieniać swoje nawyki żywieniowe. Nie należymy do osób, które żywią się każdego dnia fast foodem, ale też daleko nam do wege/eko diety. Zrezygnowaliśmy z masła, ograniczyliśmy znacznie cukier, sól i tłuszcz, śmietanę staramy się zastępować jogurtem naturalnym, wprowadziliśmy też do menu wiele warzyw i kaszę. Postanowiłam też urozmaicić formę spożywanych owoców i o to, co udało mi się przetestować - 3 sprawdzone przepisy na (pyszne!) koktajle!

1. Pumpkin pie - dynia, jabłko, ewentualnie banan dla łasuchów.
Jak to zrobić? Małą dynię kroimy na księżyce, obieramy, pieczemy w piekarniku (180 stopni, aż będzie miękka). Kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do tego 2 pokrojone jabłka. Przyprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i odrobiną imbiru. Dla lubiących słodkie proponuję cukier brązowy lub banan. Wszystko blendujemy.


Idealne na chłodne, jesienne wieczory (szczególnie spożywana zaraz po przyrządzeniu). Ponadto dynia to bomba dla zdrowia - zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i beta-karoten; pestki bogate są w cynk i lecytynę. Zapobiega chorobom układu krążenia, poprawia cerę, włosy i paznokcie, jest idealna dla kobiet w ciąży.


2. Zielone pobudzenie - kiwi, pomarańcze i guarana.
Jak to zrobić? Owoce obieramy, kroimy na małe kawałki, blendujemy. Dodajemy guaranę w proszku. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możemy dodać wodę gazowaną.


Idealne na poranki - guarana postawi nas na nogi 4 razy skuteczniej niż kawa (bo zawiera 4x więcej kofeiny niż kawowiec), ponadto wchłania się wolniej, dzięki czemu działa dłużej i jest łagodniejsza dla organizmu. Kiwi to źródło dużej ilości witaminy C, a także A, E, K, potasu, wapnia, żelaza i kwasu foliowy. Będzie więc ważnym składnikiem diety dla osób borykających się z anemią, kobiet w ciąży, a ponadto uchroni nas przed jesiennymi wahaniami odporności.


3. Fioletowo - borówki, gruszki i limonka.
Jak to zrobić? Borówki umyć, gruszki obrać, wycisnąć sok z limonki. Dodać 1/3 szklanki wody gazowanej. Zblendować.


Idealne na problemy żółądkowo-jelitowe, zakażenia pasożytnicze u dzieci i choroby krążenia. Borówki są bogate w witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów (co wspomaga nasz układ odpornościowy). Ponadto dzięki antocyjanom i makroelementom spowalniają proces starzenia się mózgu.


Jak Wam się podobają? Czy któryś szczególnie przypadł Wam do gustu?



You may also like

Brak komentarzy:

DZIĘKUJĘ!

Obsługiwane przez usługę Blogger.