Jesień i sposób na gruszkę

/
0 Comments

Nie cierpię jesieni. Wstaję - jest ciemno; wychodząc spod kołdry, czuję się jakbym mieszkała w iglo. Zaliczam więc ubieranie w stylu fast&furious. Po porannej toalecie, po łyku gorącej kawy zaparzonej przez Męża, nakładam na twarz wszystkie te zbawcze mazidełka, którymi obdarzył nas świat. W nadziei, że będzie lepiej, że nikt nie zauważy, że mój poranek rozpoczął się o 5:30, że sińce pod oczami będą wyglądać na mniej sine. Owijam się grubym szalem i rozpoczynam drugi etap zamarzania - wyjście z domu. Uroczym "dzień dobry" wita mnie wiatr i deszcz zatrzymujący się na mojej świeżo umalowanej facjacie. Suta kropla skleja mi rzęsy, katar siąpi z nosa, a (nie)przyjemny dreszcz przeszywa ciało. Popołudniami nie jest lepiej - po powrocie do domu wskakujesz w dresy, zwijasz włosy w koka i jedyne o czym marzysz to zamienić się w larwę studenta owiniętą kocem. Masz do zrobienia zajebiście dużo rzeczy, ale będziesz to odkładać na potem, tłumacząc się jesienną chandrą, yeah. No co, jestem Polką, mogę sobie ponarzekać. Z drugiej strony wcale nie jest tak źle. Bo mamy wrzosy i ciepłe soboty, cudowne kolory, okazję do zrobienia grzanego wina i sezon na dynie. A poza tym są gruchy! Jeden z moich ulubionych owoców, który przywołuje wspomnienie dzieciństwa niczym niezmącony obraz w telewizorze z opcją 3D - moja kochana Babcia Starsza zawsze gotowała dla nas kompot, który wypijaliśmy jeszcze gorący. Teraz, gdy jestem już duża, przygotowuję sobie "kompot" w nieco innej formie (z deserem), ale darzę go równie wielkim uczuciem. Przed Państwem grucha w cydrze! Przepis jest dokładnie taki jak lubię, czyli pyszny, szybki i banalnie prosty w wykonaniu.

Czego potrzebujesz?
  • gruszki - polecam twardsze
  • cydr 
  • brązowy cukier
  • goździki
  • imbir



Jak to zrobić?
  1. W garnku gotujemy na małym ogniu cydr, z cukrem, imbirem i goździkami.
  2. Po chwili dodajemy gruszki - jeśli poziom naparu nie zakrywa ich w całości, najpierw gotujemy z jednej, a później z drugiej strony. Do zmięknięcia. Gotowe.
  3. Gorący cydr przelać do kieliszków, podawać w towarzystwie gruszek.

Cała akcja "Dary jesieni" jest zasługą Owsianki i Kawy - Magdaleny, która swoimi pomysłami scala blogosferę! Dziś ze mną walczą o gruchy (i dynię) KolorowaMatka i Krasnoludki przy sterach, a za nami już kalarepa, bakłażan, por, jarmuż, jabłka, burak, pasternak i ziemniaki - kliknij w link odsyłający do Owsianki, a poznasz więcej sezonowych przepisów ;-)


You may also like

Brak komentarzy:

DZIĘKUJĘ!

Obsługiwane przez usługę Blogger.